Apetister Junior
Suroviny:
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1 čajová lžička lněných semínek
  • 1 sklenice mléka
  • 3 – 4 polévkové lžíce sušených brusinek
  • 1 banán
  • 2 mandarinky
  • Med
Postup
  1. Jáhly by se měly zalít vroucí vodou, ještě minutu povařit a pak by se voda měla slít. Tak se zbavíte hořkosti.
  2. Potom nasypejte jáhly do hrnce, přidejte lněná semínka a brusinky. Vše zalijte sklenicí vroucí vody a vařte, dokud jáhly nevsáknou veškerou vodu. Poté přilijte sklenici horkého mléka a chvíli povařte. Jáhly při varu nasáknou trochu mlékem. Do kaše přidejte ovoce a trochu medu.

Vlastnosti surovin

Tabulka surovin a jejich benefitů
Surovina Benefity
Jáhly Mají zásadité účinky, proto odkyselují organismus, neobsahují lepek, jsou zdrojem železa, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, vitaminů B1, B2 a B6.
Lněné semínko Lněné semínko má velmi vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vláknina přispívá ke správné funkci trávicí soustavy. Lněné semínko je bohaté na vitamin B1, vitamin B6, kyselinu listovou, hořčík, železo a fytonutrienty.
Mléko Zdroj vápníku a bílkovin, tuků, vitaminů A, D, E, B12, PP, fosforu, hořčíku a draslíku.
Sušené brusinky Zdroj vlákniny, vitaminů C, E, B1, B2, B6, minerálů: železa, sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu.
Banán Obsahuje cenné složky – vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Také je zdrojem vlákniny a minerálů, zejména draslíku, ale také hořčíku, fosforu a vápníku.
Mandarinky Hlavní zdroj vitaminů C a A. Konzumace mandarinek, díky vitaminu C, přispívá k normální funkci imunitního systému. Mandarinky mají nízkou energetickou hodnotu a nízký glykemický index.