Apetister Junior
Těsto:
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g droždí
  • sklenice teplé vody
  • půl čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje – 10 g
Další suroviny:
  • 250 g nízkotučného sýra mozzarella (2 koule) – (můžete použít jiný sýr – pak 130 g)
  • 3 plátky – 45 g drůbeží šunky
  • 2 polévkové lžíce – 50 g rajčatového protlaku
  • oregano, bazalka
  • rukola
Postup
  1. Do mísy dejte mouku. Ve sklenici s teplou vodu (ale nikoli horkou) rozpusťte sůl a droždí, pak přidejte k mouce.
  2. Těsto řádně prohněťte. Pokud se vám lepí na ruce, přidejte trochu mouky.
  3. Mísu zakryjte utěrkou a umístěte na teplé místo, aby těsto nakynulo (asi 20 minut).
  4. Až těsto vykyne, rozprostřete jej na plech, potřete rajčatovým protlakem, posypejte bylinkami a přidejte plátky šunky a nakrájenou mozzarellu.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 220 oC a pečte po dobu 20 – 25 minut, dokud okraje nezezlátnou. Nakonec posypejte rukolou.

Vlastnosti surovin

Tabulka surovin a jejich benefitů
Surovina Benefity
Celozrnná mouka Zdroj vlákniny, fosforu, železa, hořčíku, zinku, vitaminu B. Podíl vlákniny má pozitivní účinky na funkci zažívací soustavy.
Olivový olej Má výborné účinky na zdraví člověka. Také obsahuje antioxidanty – vitaminy A a E. Olivový olej se doporučuje zařadit do každodenního jídelníčku.
Sýr mozzarella Zdroj bílkovin a vápníku.
Oregano Má antioxidační, antimykotické a antibakteriální účinky.
Bazalka Ovlivňuje správnou funkci trávicí soustavy.
Rukola Zdroj vitaminů K, A, C, folátů, vitaminů skupiny B, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu a železa. Obsahuje také vlákninu a má velmi malý podíl kalorií.